Neonatologia la final de reabilitare. Într-un an de zile a primit o altă imagine, una modernă
Neonatologia la final de reabilitare. Într-un an de zile a primit o altă imagine, una modernă

În 11 martie 2021, am discutat cu dr. Liliana Dumitru de la Neonatologia din cadrul Spitalului Anton Cincu și am notat problemele cu care se confrunta acest departament, nevoile stringente pe care medicul le-a etalat și arătat la fața locului. A fost un strigăt de întrajutorare adresat comunității locale sau către oricine aștepta ca venirea pe lume a bebelușilor să decurgă în condiții decente, cu aparaturile necesare în funcțiune, cu o reabilitare care să arate primitor și călduros.  

Oamenii de afaceri din urbea noastră, sau localități din împrejurimi, nu au fost indiferenți, drept urmare au răspuns prezent inițiativei de a reabilita acest imobil uitat de lume.  

Astfel, după colaborarea cu medicul neonatolog, directorul Constantin Dinu și acordul întregii conduceri a spitalului, Asociația „Balinte Ionela” a decis să deruleze Campania „Inimă mare pentru cei mici”, practic să strângă fonduri de renovare și aparatură corespunzătoare Neonatologiei. În 25 iunie, factorii decisivi: Asociația „Balinte Ionela”, sponsorul principal Cătălin Pavel – administrator MTC Construct, constructorul  desemnat – Vila SA și conducerea unității sanitare, de comun acord au decis modernizarea completă a Neonatologiei. Atunci se estima că suma necesară renovării este 100.000 lei, doar materialele și instalațiile, deoarece firma constructoare urma să fie plătită pentru execuția lucrării de Spitalul Tecuci.  

Reamintim că Neonatologia avea o singură toaletă, comună pentru toate saloanele, paturile mămicilor erau învechite, ruginite la picioare, noptierele rupte, aparatura se împrumuta de unde se găsea, instalațiile de o vârstă cu spitalul, la fel și dulapurile/vestiarele și celelalte.  

Inițial, s-a dat jos faianța, gresia, au fost reabilitați pereții, tavanul, s-a lucrat la izolație și sistemul de ventilație, s-a făcut o rampă, pardoseală, toată tâmplăria a fost schimbată. Au fost realizate patru băi, una pentru personal și trei cu dușuri pentru paciente, instalații electrice și sanitare peste tot, aplicat linoleum antibacterian și toate cele necesare.  

În prezent, saloanele au fost dotate cu 11 paturi mecanice cu manivele și saltea pentru mămici, 27 de pătuțuri de bebeluși cu trendelenburg și saltele, 11 mese cu saltea de înfășat bebelușii, chiuvetă-cădiță specială pentru baia celor mici, urmând să sosească comanda de noptiere pentru uzul mămicilor. Au fost achiziționate 17  dulapuri vestiare pentru personal, 2 birouri, 3 dulapuri depozitare, 2 placare de perete, combină frigorifică, plită gaz și kit instalare plită, instalație aer condiționat.  

Ca și aparatură, Neonatologia a fost dotată cu aparat de curățat și dezinfectat cu aburi suprafețe și echipamente, analizator medical de gaze în sânge, exit corp evacuare iluminat, incubator pentru nou-născuți – model Isolette.   

Dotările au fost în valoare de 258.807 lei, iar materialele pentru renovare au costat 60.363 lei. Lucrările de execuție, manopera realizată de constructor, Vila SA Tecuci, a fost în sumă de 136.917 lei cu TVA, plata făcându-se din fondurile spitalului alocate de la Primăria Tecuci.  

Din totalul de 319.170 lei pentru renovare și dotări Neonatologie, suma de 181.812 lei a fost achitată din sponsorizările făcute de patronul MTC CONSTRUCT SRL Tecuci – Cătălin Pavel, 86.275 lei a costat incubatorul sponsorizat de fam. Vasilica Anghel din Galați, 27.083 lei analizatorul oferit de DIAMEDIX IMPEX SRL București, 4.000 lei a donat pentru mobilier ASIMOB 2008 SRL Tecuci, 5.000 lei la materiale construcții de la MANACAT UNV SRL Tecuci și 15.000 lei firma VALGRIG SRL Liești.  

În memoria Irinei Anghel, tânăra care a decedat iar mama acesteia a donat un aparat costisitor vital Neonatologiei, a fost aplicată o placă comemorativă la intrarea oficiului unde este instalat incubatorul, Asociația „Balinte Ionela” ocupându-se de acest aspect.  

La final de drum, Neonatologia arată primitor și sperăm ca foarte curând să fie dată în folosința mămicilor cu bebeluși.  

Mulțumiri tuturor care s-au implicat și care au contribuit la schimbarea radicală a aspectului acestui locaș unde vin pe lume următoarele generații. Merită tot respectul nostru! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top